Hvad er Ramadan og hvorfor faster man?

Hvad er Ramadan?

Ramadan er det arabiske navn på den niende måned i den islamiske kalender. Den islamiske kalender er en månekalender. Det betyder, at en måned i denne kalender går fra og med den nat, det er nymåne, til næste nymåne. Den islamiske kalender kaldes ”Hijri-kalender” og har, ligesom solkalenderen, 12 måneder på et år.

Ramadan og moderne faste

De fleste mennesker ved godt, at alle muslimer faster i Ramadan måned, og at det er en af de 5 søjler i Islam (hvis I ikke kender til de 5 søjler, så kan i google dem :) ). Nyere studier og undersøgelser viser, at periodisk faste har en masse sundhedsrelaterede fordele. Dette blev specielt udbredt da. Dr. Michael Mosley lavede sin dokumentar “Eat, Fast & Live longer” – I kan se dokumentaren her (iøvrigt en rigtig god og must-see dokumentar til alle interesserede!).

Hvad Dr. Michael Mosley fandt ud af var:

  • At en længere levetid ligger i kosten og fasten – fødevarer betyder meget
  • At periodisk faste giver en sundere krop
  • At periodisk faste ligefrem kan helbrede visse sygdomme
  • At periodisk faste giver en skarpere mentalitet
  • Fasten er ikke for alle – visse mennesker burde ikke faste, for eksempel nævnes gravide kvinde

Hvad Dr. Mosley har gjort, er interessant. Han har egentligt bekræftet profetternes tradition og den viden og realiteterne som muslimer har vidst vedr. faste i over 1400 år. Traditioner og vaner fra profet Muhammed صلى الله عليه وسلم bringes altså videre i det 21. århundrede og er mere populær end nogensinde – uden man egentligt er klar over det :)

Hvad betyder faste?

Profeten Muhammed, fred og velsignelser af Gud være med ham, sagde i en autentisk fortælling af Abu Nu’aym: ” صومواتصحوا ” (Sumoo Tasihhoo), som bogstaveligt betyder “Fast, og bliv sund”. Jeg mener dog, at en bedre og mere præcis oversættelse (efter research på nettet) er dog, “Fast, og blomstre” (læs: ”Fast, og du vil blomstre”).

hvad er ramadan

Det kan godt være, at det kun er to ord – men det er to meget stærke og betydningsfulde ord! :)

Det første ord “Sumoo”, faste, stammer fra den arabiske rod af “Saama” og på syrisk, “Sawma“. Ordet betyder “at afholde sig“.

Når muslimerne faster, afholder man sig ikke kun fra mad og drikke, men også fra forskellige ønsker og interesser fra den ”lavere del af sjælen” (ophidselser, aggressioner, utålmodighed etc.).

Interessant nok, så stammer det engelske ord ”fast” fra det gamle engelske anglo-saxon term ”fastejan”, som betyder ”at holde fast” – på samme måde som vi ville tale om at holde fast på noget eller ”stramme grebet”, og evolutionen af ordet er sket via ”holde fast i en selv” (kontrollere en selv). Dette er også præcis meningen med fasten – at abstrahere fra blive aggressiv, sur, utålmodig, urolig og stresset og holde kroppen og sindet i ro.

Det andet ord, “tasihhu”, blomstre, kommer fra den arabiske rod af “Sahha / Sihha“, som betyder at være sund, være stærk, at helbrede eller at rette op på noget. Grunden til, at ordet blomstre passer bedre til dette er at “blomstre” egentligt betyder at være stærk, sund, udvikle sig godt, udvikle sig smukt eller at være i ens mest produktive og sjælelige højdepunkt.

I disse betydninger af ordene og sætningen ” صومواتصحوا ” finder vi formålet med fasten. Vi ser, at fasten generelt vedrører et internt og eksternt velvære. Det handler altså ikke kun om afholdenhed fra mad og drikke – men generel psykisk og fysisk sundhed.

Hvorfor faster man i Ramadan?

Muslimer går igennem en obligatorisk faste, 29 eller 30 dage under den islamiske måned Ramadan. Der fastes fra solopgang til solnedgang.

Fasten er foreskrevet af Gud i Koranen, og vi læser følgende fra den hellige bog:

Ramadân er den måned, i hvilken Koranen blev åbenbaret som en vejledning til menneskeheden og et klart kriterium til at skelne (mellem ret og uret). Derfor skal den, der ser nymånen, faste måneden ud; men den, der er syg eller på rejse, må faste et tilsvarende antal dage senere. Gud ønsker jer vel – ikke ubehag, for at I må faste det fulde antal dage og prise Gud, der har vejledt jer – og være taknemmelige.”
– Koranen 2:185

Dette vers angiver formålet med fasten – at du blive en mester og ikke en slave af selvet. Fasten er et middel til beskyttelse, et skjold fra sygdomme i ånden, hjerte og krop. Verset fortæller os også, at ikke alle bør faste og at fasten er fastgjort til et bestemt antal dage.

Hvis man vil vide mere om Den hellige måned Ramadan og om det spirituelle bagland, kan man læse om det her på islam.dk – http://www.islam.dk/velkommen-til-ramadan/.